Met zonnepanelen kunt u eenvoudig uw eigen energie produceren. Het enige dat u nodig heeft: zonnepanelen en een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Maar hoe produceert u de meeste zonnestroom? En waarom is de keuze voor een goede omvormer zo belangrijk? Het antwoord op deze vragen helpt u bij het behalen van maximaal rendement.

 
Uw eigen energieproducent

Via het net komt elektriciteit van uw energiemaatschappij uw huis binnen, in de meterkast. Maar als eigenaar van zonnepanelen bent u deels uw eigen energieproducent. U verbruikt altijd eerst uw ‘eigen’ duurzame energie. Heeft u meer nodig dan uw zonnepanelen produceren? Dan gebruikt u energie van de energiemaatschappij.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak?
Zonnepanelen kunnen op vrijwel ieder dak geplaatst worden, zelfs op een plat dak. Wel zijn er een aantal voorwaarden voor een optimaal rendement.

Een ideale dak: 

  1. heeft een helling van 30 graden
  2. heeft geen schaduw
  3. is naar het zuiden gericht

Toch kunnen ook andere daken geschikt zijn, bijvoorbeeld daken op het zuidwesten of het zuidoosten (en zelfs westen of oosten). Ook de hellingshoek mag afwijken, maar de hoek is bij voorkeur tussen de 25 en 60 graden. Ook beperkte schaduw hoeft geen belemmering te zijn.

Maximaal profiteren dankzij een goede omvormer
Zonnestroom die u zelf produceert is goedkoper dan de stroom die u van uw energiemaatschappij koopt. Het is daarom belangrijk maximaal gebruik te maken van de capaciteit van uw zonnepanelen. Dat kan met een omvormer van een goede kwaliteit. En door uw energieverbruik goed in de gaten te houden.